ဓာတုေဗဒ ပစၥည္းမ်ားျဖင့္ ထုတ္လုပ္ထားေသာ ငံျပာရည္အတုေစ်းကြက္မွာ ၿမိဳ႔ႀကီးမ်ားႏွင့္ ေက်းလက္ေဒသမ်ားပါမက်န္ ပ်ံ႕ႏွံ႔ေရာက္ရွိေနၿပီး မိ႐ိုးဖလာငါးပိငံျပာရည္လုပ္ငန္းမ်ား ႀကီးပြားခ်မ္းသာ ရန္မလြယ္ကူ
ေတာ့ေၾကာင္း ဟသၤာတၿမိဳ႔မွ ငါးပိငံျပာ ရည္လုပ္ငန္းရွင္မ်ားက ေျပာသည္။
မိ႐ိုးဖလာငံျပာရည္ကိုငါးပိမွတစ္ဆင့္လႏွင့္ခ်ီ၍ ႏွစ္ေပါက္ေအာင္ထုတ္လုပ္ရၿပီးဓာတုေဗဒငံျပာရည္မွာမူဆားႏွင့္ ေရကိုဓာတုေဗဒငံျပာရည္အနံ႔ႏွင့္အေရာင္ေရာစပ္ကာခ်က္ခ်င္းဗူးသြတ္၍ ေစ်းကြက္အတြင္းသို႔ ျဖန္႔ခ်ိႏုိင္ၿပီး ေစ်းႏႈန္း မွာလည္း က်ပ္၂၀၀ ခန္႔ သက္သာေၾကာင္း၊ ျဖန္႔ခ်ိေပးေသာဆိုင္မ်ားကို လက္ေဆာင္ပစၥည္းမ်ားလည္း ေပးအပ္ေၾကာင္း ၎တို႔ကေျပာသည္။
“အတုကို၀ယ္တဲ့လူက တုတာကို အတုလို႔လံုး၀မသိလို႔ေတာ့မဟုတ္ဘူး။ ဒါ ေပမယ့္ ငံျပာရည္အစစ္က တစ္ပုလင္းကို က်ပ္ ၅၀၀၊ အတုက က်ပ္ ၃၀၀၊ သူ႔ကိုက်ပ္ ၅၀၀ ေရာင္းရင္ က်ပ္ ၂၀၀ ျမတ္မယ္။ ကၽြန္ေတာ္တုိ႔ က်ပ္ ၅၀၀ကိုက်ပ္ ၇၀၀ ေရာင္းရင္ စားသံုးသူက မတတ္ႏုိင္ေတာ့ဘူး။ စားသံုးသူက ဟင္းအိုးထဲကို ငံျပာရည္ေလာင္းလိုက္တယ္ ဆိုတဲ့စိတ္ကေလးပဲ။
အဲဒီေတာ့ အတုနဲ႔အစစ္နဲ႔ ယွဥ္လို႔မရဘူး။ စား၀တ္ေနေရးအတြက္ သမၼာအာဇီ၀ရွာလို႔ရတယ္။ ႀကီးပြားခ်မ္းသာဖို႔ကမရဘူး”ဟုဟသၤာတၿမိဳ႔ေန ငါးပိ၊ ငံျပာရည္လုပ္ငန္းမွ ဦးေန၀င္းက ေျပာသည္။
ဓာတုေဗဒငံျပာရည္မ်ားကိုစားသံုး ျခင္းေၾကာင့္ အသည္းေရာဂါမ်ား ျဖစ္ပြားတတ္သျဖင့္ အထူးသတိျပဳရန္ လုိအပ္သည္ဟု သိရသည္။
“အရက္သမား တစ္ေယာက္က အရက္ေသာက္ရင္သူတစ္ေယာက္တည္းပဲ ခံရမယ္။ ငံျပာရည္အတုထြက္တဲ့ အတြက္ေၾကာင့္ ငံျပာရည္အတုစားရင္ အိမ္ကမိသားစုတစ္ခုလံုးခံရမွာ။ အဓိကေျပာခ်င္တာက အတုစားမယ့္အစား ဆားနဲ႔စား၊ ဘာမွမျဖစ္ဘူး။ ငံျပာရည္အတုေတြထြက္ ေနတဲ့အေပၚမွာႏုိင္ငံေတာ္ကဒါကိုအေလး မထားဘူး””ဟု ဦးေန၀င္းက ဆက္ေျပာသည္။
မိ႐ိုးဖလာငါးပိလုပ္ငန္းမွာ စားသံုးမႈအတြက္ ဖူလံုမႈရွိေသာ္လည္း ငံျပာရည္မွာဖူလံုမႈမရွိဟုသိရသည္။ ဧရာ၀တီတုိင္းေဒသႀကီးဟသၤာတၿမိဳ႕တြင္ ငါးပိ၊ ငံျပာရည္အမ်ားဆံုးထြက္ရွိၿပီး ဖ်ာပံု၊ ပုသိမ္၊ ဟိုင္းႀကီးကၽြန္းေဒသတို႔တြင္လည္း ထြက္ရွိသည္ဟုသိရသည္။
“ငံျပာရည္တု၊ မတုေတာ့မသိဘူး။တစ္ခ်ဳိ႕ငံျပာရည္ေတြက နည္းနည္း ေလာက္စား႐ုံနဲ႔ ေသြးတိုးလို႔မစားျဖစ္တာၾကာၿပီ။ထိုင္းက ထုတ္တဲ့ငံျပာရည္ပဲ ေစ်းႀကီးေပးၿပီး ၀ယ္စား တယ္”ဟု မရမ္းကုန္းၿမိဳ႕နယ္ မွ စားသုံး သူ တစ္ဦးကလည္း ေျပာသည္။
- ႐ူပါေအာင္၀င္း
http://thefarmermedia.com/
No comments:
Post a Comment
မိမိတို႔၏အျမင္မ်ားကို လြတ္လပ္ပြင့္လင္းစြာေရးသားႏိုင္ပါသည္။
ဘမ္းမည္မဟုတ္ပါ။