ယင္း PATH အဖြဲ႔မွ ေဒၚေအးေအးခုိင္က “ျမန္မာႏုိင္ငံက ဆန္စက္ေတြကို ေလ့လာၾကည့္တဲ့အခါမွာ အာဟာရဆန္ ထုတ္လုပ္ဖို႔ အေျခအေနေကာင္းေတြ ရွိတာကို ေတြ႕ရပါတယ္။ ဘာျဖစ္လုိ႔လဲဆုိေတာ့ ဆန္ကြဲေတြ အထြက္မ်ားလို႔ပါပဲ” ဟု ဆိုသည္။
ယင္းအာဟာရဆန္ ထုတ္လုပ္ရန္အတြက္ ဆန္ကို အမႈန္႔ႀကိတ္ကာ ထိုဆန္အမႈန္႔ထဲတြင္ လိုအပ္ေသာ အာဟာရမ်ား ထည့္သြင္းကာ ဆန္ေစ့အျဖစ္ ျပန္လည္ထုတ္လုပ္ျခင္းျဖစ္ေၾကာင္း ယင္းကရွင္းျပသည္။
ျမန္မာႏုိင္ငံ လူမ်ားအေနျဖင့္ အာဟာရ ခ်ဳိ႕တဲ့မႈတြင္ သံဓါတ္ခ်ဳိ႕တဲ့ျခင္း၊ ဗီတာမင္ခ်ဳိ႕တဲ့ျခင္း၊ အရပ္ပုျခင္း၊ ခႏၶာကိုယ္ေသးေကြးျခင္းမ်ား ရွိေၾကာင္း သိရသည္။ ျမန္မာႏုိင္ငံ အေနျဖင့္ အာဟာရခ်ဳိ႕တဲ့မႈမွာ ေဒသတစ္ခုႏွင့္တစ္ခု မတူညီဘဲ ေတာင္တန္းေဒသ မ်ားတြင္ ေဝးလံေခါင္သီ ျမန္မာႏုိင္ငံ အလယ္ပိုင္းေဒသမ်ားတြင္ အာဟာရခ်ဳိ႕တဲ့မႈ ပိုမို မ်ားျပားေၾကာင္း သိရသည္။ ယင္းကဲ့သို႔ လိုအပ္ေသာ အာဟာရမ်ားျဖစ္သည့္ ဇင့္ဓါတ္။ သံဓါတ္၊ ဗီတာမင္ဓါတ္မ်ား ပါဝင္ေသာ ဆန္မ်ားကို ထုတ္လုပ္ၿပီး ပံုမွန္စားသံုးေနေသာ ဆန္မ်ားထဲတြင္ ဆယ္ပံုတစ္ပံု ေရာကာ ခ်က္စားရျခင္းျဖစ္ေၾကာင္း သိရသည္။
ယင္းအာဟာရဆန္မ်ား ထုတ္လုပ္ရန္အတြက္ အမ်ဳိးသားအာဟာရဌာနတြင္ ေဆြးေႏြးမႈမ်ား ျပဳလုပ္ထားၿပီး ယင္းဌာနအေနျဖင့္လည္း ခြင့္ျပဳထားေၾကာင္း PATH မွ စီမံကိန္းမန္ေနဂ်ာ ေဒၚစန္းစန္းျမင့္က ေျပာသည္။ ယင္းအာဟာရဆန္မ်ားကို ထုတ္လုပ္ရန္အတြက္ စက္မ်ားမွာ ေဒၚလာ ၃၀၀၀၀ မွ ၄၀၀၀၀ ဝန္းက်င္ အထိ ေပါက္ေစ်းရွိၿပီး ျမန္မာႏုိင္ငံမွ လုပ္ငန္းရွင္မ်ား စိတ္ဝင္စားပါက လာေရာက္ တပ္ဆင္ကာ သင္တန္း မ်ားေပးမည္ ျဖစ္ေၾကာင္း PATH အဖြဲ႔က ဆုိသည္။
ယခုအခါ ျမန္မာႏုိင္ငံ၌ ကမာၻ႔စားနပ္ရိကၡာ အဖြဲ႔အစည္းအတြက္ အာဟာရဆန္ႏွင့္ မုန္႔မ်ား ထုတ္လုပ္ေပးေနေသာ စက္႐ုံႏွစ္ခုရွိေၾကာင္း သိရကာ ယခုအာဟာရဆန္ထုတ္စက္သည္ လက္ရွိ လည္ပတ္ေနသည့္ ဆန္စက္မ်ားႏွင့္ တြဲဖက္လည္ပတ္ႏုိင္မည္ျဖစ္ေၾကာင္း သိရသည္။
အာဟာရဆန္ ထုတ္လုပ္မႈကို လုပ္ေဆာင္ေနသည့္ PATH အဖြဲ႔အစည္းသည္ ႏုိင္ငံေပါင္း ၁၃၈ ႏုိင္ငံတြင္ လုပ္ငန္းမ်ား လုပ္ေဆာင္ေနေၾကာင္း ၂၀၁၂ ခုႏွစ္ ၾသဂုတ္လ ၂၃ ရက္ေန႔ထုတ္ ရန္ကုန္တုိင္း(မ္) ဂ်ာနယ္တြင္ ေဖာ္ျပ ထားပါသည္။
Myanmar Express

No comments:
Post a Comment
မိမိတို႔၏အျမင္မ်ားကို လြတ္လပ္ပြင့္လင္းစြာေရးသားႏိုင္ပါသည္။
ဘမ္းမည္မဟုတ္ပါ။